pjesnik o kulturi, i sire

prasun dzosi, koji obicno pise pjesme za indijske filmove, kaze:

“Izgubicemo tu ljepotu ako pratimo zapad. Sta me brine kod globalizacije je da neki vjeruju da je americka kultura nadmocna, dok je mozda cak i najniza kultura na svijetu. Samo zato sto je njihova ekonomija jaka, ne mora znaciti da je i njihov nacin zivota pozeljan.”

kamo srece da cujemo tako nesto od sarkozy-a, koji po ironiji sudbine jedva zna beknuti engleski. ali svijecom se moze traziti nas intelektualac ili umjetnik koji zastupa slicno misljenje. volim zaista mnoge pjesme bajage i slicne raje, ali su muzicki ograniceni jer slijede americke formate.

to je poslije dva-tri dobra albuma u umjetnicki grob otjeralo i te pohlepne, rasisticke frajere kod ju-tu (U2). i kad kazem rasisticke, to i mislim, koliko god oni trubili o africi. bono se grlio sa busom i blerom, a za irakom ni straznjicu nije pocesao, jer to nije odgovaralo njegovom fundamentalistickom shvatanju hriscanstva. a na nasem ratu je zaradio dodatni sitnis, pjevajuci srceparajuce rime o bozicnjem drvetu, sto ocigledno nije smetalo politicarima u sarajevu, jer su dobili dobar pr.

jedina americka muzika koja zaista sta vrijedi je bluz, a zna se ko ju je svirao i zasto.

i obavezna recenica ps-a — ne mozete znati ko sam i sta sam zato sto pisem “hriscanstvo” umjesto “krscanstvo”. bozic smatram imperijalnim praznikom koji je uveden da bi privukao sto vise bogatih rimskih zena koje su se dosadjivale, i samim tim taj mi praznik nista ne znaci, pa bio on u decembru ili januaru. takodje ne pripadam islamu jer su mi drazi ludi pjesnici od uspjesnih trgovaca (mada je osoba o kojoj govorim imala mnogo privlacnih osobina). po istom principu ne postujem previse ni budu, jer je zivio trideset godina u slasti i masti prije odricanja.

kuzite sad moj fazon?

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: